ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
REKLAMA
Przejdź do treści

Kwas foliowy

Kwas foliowy w ciąży wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Kobiety powinny zażywać kwas foliowy przed ciążą i przez pierwsze miesiące ciąży.

Co to jest kwas foliowy?


Kwas foliowy to witamina z grupy B, która jest wrażliwa na wysoką temperaturę i światło, rozpuszcza się w wodzie.

Kwas foliowy reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym.
Bierze udział w procesie podziału komórek i powielania DNA. Dlatego tak ważny jest dla kobiet w ciąży.

Co powoduje niedobór kwasu foliowego?


Niedobór kwasu foliowego
w czasie ciąży może prowadzić do powstawania wad wrodzonych cewy nerwowej u dzieci. Wady te występują bardzo rzadko, ale są bardzo poważne.

Do wad wrodzonych cewy nerwowej zalicza się między innymi: bezmózgowie, przepuklinę oponową, przepuklinę oponowo-rdzeniową, rozszczep kręgosłupa.

Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta u kobiet nadużywających alkoholu i palących papierosy oraz stosujących tabletki antykoncepcyjne.


W żywności kwas foliowy występuje w postaci folianów.
Przeciętne dzienne spożycie folianów przez osoby dorosłe nie przekracza 0,25 mg. Zalecane dzienne spożycie folianów powinno wynosić od 0,6 do 0,8 mg.

N
iedobór kwasu foliowego nalezy uzupełniać tabletkami zawierającymi kwas foliowy. Zalecana dawka kwasu foliowego to 0,4 mg dziennie (1 tabletka). Niektóre tabletki mogą zawierać też metafolinę. Jest to forma kwasu foliowego lepiej przyswajalna przez organizm.

W czasie ciąży można też przyjmować preparat multiwitaminowy dla kobiet w ciąży, który oprócz kwasu foliowego
zawiera także inne witaminy i minerały uzupełniające zwiększone na nie zapotrzebowanie podczas ciąży.

Kiedy zacząć zażywać kwas foliowy?


Kobieta planująca zajść w ciążę
powinna profilaktycznie zażywać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, co najmniej 2 miesiące przez planowanym zajściem w ciążę.

W aptekach dostępne są preparaty kwasu foliowego w dawkach zalecanych przez specjalistów.

Jak długo zażywać kwas foliowy?


Kobieta w ciąży powinna zażywać kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące ciąży.

Kobiety, które mają wady cewy nerwowej lub urodziły wcześniej dziecko z tą wadą lub ktoś z rodziny ma taką wadę, być może będą potrzebowały zwiększonej dawki kwasu foliowego.

Lekarz ginekolog może zalecić też zwiększenie dawki kwasu foliowego kobietom chorym na padaczkę, nietolerancję glutenu (celiakię), anemię sierpowatokrwinkową.

Naturalny kwas foliowy


W żywności nie występuje kwas foliowy w czystej postaci. Organizm człowieka syntezuje go z folianów zawartych w żywności. Aby uzupełnić niedobór kwasu foliowego należy jeść żywność o wysokiej zawartości folianów:
  • brokuły, brukselka, szpinak, jarmuż, szparagi, groch, ciecierzyca, soczewica, fasola, natka pietruszki, rzepa, cykoria, soja, bakłażany, dynia
  • brązowy ryż
  • kasza jęczmienna
  • banany, awokado, owoce cytrusowe
  • jęczmień
  • płatki zbożowe
  • chleb
  • zarodki pszenne
  • mięso
  • żółtka jaj
  • pestki słonecznika
  • orzechy ziemne
  • sok pomarańczowy

Zobacz inne artykuły związane z ciążą

Wróć do spisu treści