ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
Przejdź do treści

Przepisy na grilla

Kotlety z karkówki

Składniki:

- 4 kotlety z karkówki wieprzowej
- 2 pomidory
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sosu tabasco
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso przemyć, osuszyć i posmarować musztardą, miodem oraz skropić sosem.
Kotlety położyć na ruszcie i piec około 20 minut, ciągle je przewracając.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Na parę minut przed końcem pieczenia mięsa położyć pomidory na mięsie. Przed podaniem kotlety oprószyć solą i pieprzem.

Kotlety ze schabu

Składniki:

- 4 kotlety
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i ubić tłuczkiem. Cebule obrać, drobno pokroić. Cebule wymieszać
z keczupem, olejem, natką pietruszki i tak przygotowaną substancją posmarować uprzednio przygotowane kotlety. Kotlety piec na ruszcie przez około 20-25 minut, uważając aby się nie przypaliły. Przed podaniem kotlety oprószyć solą i pieprzem.

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

Składniki:

- patyczki na szaszłyki
- 70 dag piersi z kurczaka
- puszka brzoskwiń
- łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- sok z brzoskwiń
- sól

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Brzoskwinie osączyć z soku.
Olej, sok z brzoskwiń, sos sojowy, przyprawę do piernika wymieszać z niewielką ilością soli do smaku. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i przykrytą włożyć do lodówki na około 3 godziny. Brzoskwinie pokroić na kawałki większe od mięsa. Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso i brzoskwinie. Piec na ruszcie cały czas obracając i smarując marynatą. Gorące szaszłyki smakują najlepiej.

Pieczone banany

Składniki:

- 6 bananów
- 15 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- cynamon

Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i przekroić je wzdłuż na dwie części. Masło roztopić i posmarować nim banany w miejscu przekrojenia, posypać cukrem i cynamonem. Na ruszcie położyć kawałek folii aluminiowej i ułożyć banany. Piec je około 15-20 minut. Przed podaniem banany można ponownie posypać cynamonem.

Zobacz: Grillowanie

Wróć do spisu treści