Grillowanie nie jest skomplikowanym zajęciem, należy tylko poznać zasady grillowania: co można grillować, jak grillować oraz przepisy na marynaty do grilla
i można rozpalać grilla.
Co można grillować?
Do grillowania nadają się różne produkty np.:
mięso
kiełbasa
ryby
warzywa
owoce: banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy
Z wyżej wymienionych produktów można zrobić pyszne szaszłyki i zrumienić lub całe produkty owinąć w folię aluminiową i upiec, w uprzednio posmarowanej tłuszczem folii.
Grillowane mięsa i ryby można podać z ogórkami kwaszonymi lub małosolnymi, pieczonymi ziemniakami, musztardą, keczupem oraz z sosami.
Większe kawałki lub całe produkty piec należy dłużej i w niższej temperaturze niż mniejsze kawałki.
Jedzenie można piec na aluminiowej tacce, można też owinąć je w natłuszczoną folię aluminiową lub bezpośrednio na ruszcie. Ruszt powinien być natłuszczony.
Jak grillować?
Grillowanie nie jest skomplikowanym zajęciem, ale wymagającym cierpliwości, skupienia
i pomysłowości. Nie można zostawić pokarmów na ruszcie samym sobie. Trzeba przy nich nieustannie przebywać, regularnie je przewracać, obracać, sprawdzać i pilnować żaru.
Żar nigdy nie jest równomierny, ruszt w niektórych miejscach jest bardziej rozgrzany,
w innych mniej. Nawet krótka chwila nieuwagi może wpłynąć na to czy mięso będzie wypieczone, wysuszone, czy może spalone.
Zasady grillowania
pieczenie produktów należy rozpocząć gdy podpałka wypali się całkowicie a rozżarzony węgiel pokryje się cienką warstwa popiołu
przed grillowaniem należy ruszt oczyścić, aby zapobiec nawarstwianiu się starego tłuszczu
kawałki mięs powinny być okrojone z wszelkich tłuszczów, po to aby płomienie ognia nie wybuchały w górę i nie przypiekały zbyt mocno mięs
obok grilla powinien mieć swoje miejsce stolik, na którym będą poustawiane różne potrzebne podczas grillowania rzeczy, jak np.: naczynia, produkty do pieczenia, sosy do polewania
przemieszczać jedzenie z miejsca na miejsce, tak aby upiekło się równomiernie
po grillowaniu należy grill i ruszt oczyścić, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu popiołu
po zakończeniu wszystkich czynności związanych z grillowaniem, grill przykryć lub schować
Marynaty do grilla
Smak niektórych mięs, szczególnie kurczaki i wieprzowinę, można wzbogacić poprzez włożenie ich do marynaty i do lodówki na kilka godzin przed grillowaniem.Około 4 razy należy mięso obrócić w tej marynacie po to, aby mięso miało szansę wchłonąć marynatę.
Ryby można marynować tylko przez 2 godziny.
Marynaty, w której marynowały się ryby bądź mięso nie można użyć do ich polewania podczas grillowania. Jeżeli chcemy polewać marynatą mięso lub ryby to lepiej zostawić jej sobie trochę przed marynowaniem jedzenia.
Po zamarynowaniu mięso lub rybę należy położyć na rozgrzanym grillu. Na kilka minut przed końcem pieczenia można posmarować marynatą jedzenie, a potem obrócić na drugą stronę i piec przez około minutę. Następnie należy posmarować drugą stronę jedzenia i również obrócić i tak w kółko.
Zobacz: Przepisy na grilla