ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
REKLAMA
Przejdź do treści

Stare przepisy kulinarne 2

ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo, blog
Opublikowany przez w Mężatka ·

Na prośbę paru czytelniczek mojego bloga przedstawiam jeszcze kilka starych przepisów kulinarnych:

1. Zupa z kwaśnej śmietany. (po wiedeńsku)

Kwaterkę (1/4 litra) dobrej, gęstej śmietany kwaśnej rozbić dobrze z dwoma łyżkami mąki, jedną kwartę (1 litr) wody osolić, wrzucić do niej małą łyżeczkę od kawy kminku, zagotować i wlać w nią zaprawę, rozbijając ciągle rogalkiem.

Garnczek trzeba wziąć większy, bo zupa ta pieni się bardzo z początku i kipi.

Podaje się z chlebem żytnim, (razowym), pokrajanym
w kostkę.

2. Zupa grzybowa, postna.

Nr. I. Wziąć pełny talerz świeżych, jadalnych grzybów, oczyścić, wypłukać i dać je na sito. Gdy ociekną, pokrajać i posoliwszy, denstować najpierw we własnym sosie, a potem z masłem, pietruszką i pieprzem.

Zrobić żółtą zasmażkę, zalać wodą grochową lub smakiem z korzonków grzybowych (te ostatnie lepsze), wrzucić owe denstowane grzyby i zagotować.

Zamiast pieprzu można dać kminku.

Nr. II. Można ją zrobić ze świeżych lub suszonych grzybów, stósownie do pory roku. Świeże grzyby (prawdziwe) obrać, pokrajać i dusić na maśle z pokrajaną włoszczyzną i kilku cebulami.

Gdy się uduszą, zasypać odrobiną mąki, rozprowadzić wodą lub odwarem grochowym, osolić, opieprzyć i wreszcie zaprawić kwaterką (1/4 litra) kwaśnej śmietany.

3. Zupa z dróbek gęsich, kaczych i t. p.

Gotuje się rosół z mięsa lub kości, odpadków i obrzynków mięsnych, razem z dróbkami obranemi na czysto z pierza, jakoto: skrzydłami, żołądkami, wątrobami, dla smaku kładzie się też nóżki i szyje, oraz sporo włoszczyzny.

Gdy dróbka już całkiem miękkie, zlewa się rosół, soli, cedzi przez sito, dróbka zaś wyjmują się i krają w cieniutkie paski.

Potem robi się biała zasmażka z 1/4 funta (12 deka) masła i tyleż mąki, rozprowadza się rosołem wygotowanym w powyższy sposób, wlewa dla smaku kilka kropel soku cytrynowego lub białego wina i gotuje na wolnym ogniu.

Na ostatek wkłada się w tę zupę pokrajane dróbka z rosołu. Wyśmienita to zupa, ale nie zbyt łatwa do zrobienia.

4. Zupa mleczna z kluseczkami.

Zagotować mleko z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i troszkę soli, gdy się gotuje, wrzucić kluseczki albo płatki i pół godziny gotować.

5. Polewka piwna, czysta.

Kwartę (litr) niezbyt mocnego piwa zagotować z kawałkiem cukru, cynamonu, kilku goździkami, troszkę skórki cytrynowej (kto lubi z rodzynkami), dodać wreszcie trochę soku cytrynowego.

Gdy się zagotuje, podawać od razu na stół z serem zwykłym, pokrajanym w kostkę.

6. Zupa z jabłek.

Wziąć trzy kwarty (litry) jabłek, obrać, pokrajać w talarki, gotować w dwóch kwartach (litrach) wody z cynamonem, skórką cytrynową i kilkoma sucharkami, dopóki nie będą miękkie. Wtedy przefasować, dodać cukru, kilka łyżek wina i podawać z grzankami z sucharków.

7. Zupa czekoladowa.
Na 2 kwart (litrów) mleka, wziąć 1/4 funta (12 deka) czekolady. Mleko zgotować z cukrem i wanilią, gdy się gotuje, wrzucić tartą czekoladę, a na końcu wbić 3 lub 4 żółtka.

Kilka lat później … 24.10.2020 r.


Fajne, prawda?



Brak komentarzy

Wróć do spisu treści