Na prośbę paru czytelniczek mojego bloga przedstawiam jeszcze kilka starych przepisów kulinarnych:
1. Zupa z kwaśnej śmietany. (po wiedeńsku)
Kwaterkę (1/4 litra) dobrej, gęstej śmietany kwaśnej rozbić dobrze z dwoma łyżkami mąki, jedną kwartę (1 litr) wody osolić, wrzucić do niej małą łyżeczkę od kawy kminku, zagotować i wlać w nią zaprawę, rozbijając ciągle rogalkiem.
Garnczek trzeba wziąć większy, bo zupa ta pieni się bardzo z początku i kipi.
Podaje się z chlebem żytnim, (razowym), pokrajanym
w kostkę.
w kostkę.
2. Zupa grzybowa, postna.
Nr. I. Wziąć pełny talerz świeżych, jadalnych grzybów, oczyścić, wypłukać i dać je na sito. Gdy ociekną, pokrajać i posoliwszy, denstować najpierw we własnym sosie, a potem z masłem, pietruszką i pieprzem.
Zrobić żółtą zasmażkę, zalać wodą grochową lub smakiem z korzonków grzybowych (te ostatnie lepsze), wrzucić owe denstowane grzyby i zagotować.
Zamiast pieprzu można dać kminku.
Nr. II. Można ją zrobić ze świeżych lub suszonych grzybów, stósownie do pory roku. Świeże grzyby (prawdziwe) obrać, pokrajać i dusić na maśle z pokrajaną włoszczyzną i kilku cebulami.
Gdy się uduszą, zasypać odrobiną mąki, rozprowadzić wodą lub odwarem grochowym, osolić, opieprzyć i wreszcie zaprawić kwaterką (1/4 litra) kwaśnej śmietany.
3. Zupa z dróbek gęsich, kaczych i t. p.
Gotuje się rosół z mięsa lub kości, odpadków i obrzynków mięsnych, razem z dróbkami obranemi na czysto z pierza, jakoto: skrzydłami, żołądkami, wątrobami, dla smaku kładzie się też nóżki i szyje, oraz sporo włoszczyzny.
Gdy dróbka już całkiem miękkie, zlewa się rosół, soli, cedzi przez sito, dróbka zaś wyjmują się i krają w cieniutkie paski.
Potem robi się biała zasmażka z 1/4 funta (12 deka) masła i tyleż mąki, rozprowadza się rosołem wygotowanym w powyższy sposób, wlewa dla smaku kilka kropel soku cytrynowego lub białego wina i gotuje na wolnym ogniu.
Na ostatek wkłada się w tę zupę pokrajane dróbka z rosołu. Wyśmienita to zupa, ale nie zbyt łatwa do zrobienia.
4. Zupa mleczna z kluseczkami.
Zagotować mleko z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i troszkę soli, gdy się gotuje, wrzucić kluseczki albo płatki i pół godziny gotować.
5. Polewka piwna, czysta.
Kwartę (litr) niezbyt mocnego piwa zagotować z kawałkiem cukru, cynamonu, kilku goździkami, troszkę skórki cytrynowej (kto lubi z rodzynkami), dodać wreszcie trochę soku cytrynowego.
Gdy się zagotuje, podawać od razu na stół z serem zwykłym, pokrajanym w kostkę.
6. Zupa z jabłek.
Wziąć trzy kwarty (litry) jabłek, obrać, pokrajać w talarki, gotować w dwóch kwartach (litrach) wody z cynamonem, skórką cytrynową i kilkoma sucharkami, dopóki nie będą miękkie. Wtedy przefasować, dodać cukru, kilka łyżek wina i podawać z grzankami z sucharków.
7. Zupa czekoladowa.
Na 2 kwart (litrów) mleka, wziąć 1/4 funta (12 deka) czekolady. Mleko zgotować z cukrem i wanilią, gdy się gotuje, wrzucić tartą czekoladę, a na końcu wbić 3 lub 4 żółtka.
Na 2 kwart (litrów) mleka, wziąć 1/4 funta (12 deka) czekolady. Mleko zgotować z cukrem i wanilią, gdy się gotuje, wrzucić tartą czekoladę, a na końcu wbić 3 lub 4 żółtka.
Kilka lat później … 24.10.2020 r.
Fajne, prawda?