ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
REKLAMA
Przejdź do treści

Sól przemysłowa i konserwanty

ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo, blog
Opublikowany przez w Mężatka ·
Każdy się teraz zastanawia nad tym, w czym mogła być sól przemysłowa i czy dużo tego zjedliśmy. Moja mama boi się jeść produkty mięsne. A ja staram się o tym nie myśleć. W czym to pomoże?

U mnie w pracy przy okazji tego tematu wywiązała się dyskusja na temat tego gdzie należy kupować żywność i gdzie koleżanki ją kupują. Okazało się, że koleżanki z pracy, mięsa i wędlin nie kupują w hipermarketach tylko w jakichś małych sklepach. A owoce i warzywa tylko na placach targowych.

My kupujemy prawie wyłącznie w tych dużych sklepach. Takie mamy po drodze do domu. Poza tym śmierdzące cytryny, o których kiedyś pisałam zakupiłam już kilka razy w małych sklepach i raz na placu targowym. Ani razu nie zdarzyło się to w hipermarketach. Za to zwykle na siatce cytryn w hipermarkecie jest podana nazwa producenta. Czego znowu nie uświadczy się na placach targowych. Nie wiadomo skąd pochodzą te owoce i warzywa na tych placach. Jak bardzo są przesiąknięte nawozami. Jakoś nie mam zaufania do tych sprzedawców.

Na osiedle u moich rodziców przyjeżdża pewien pan ze wsi. Rozkłada się z owocami, warzywami i sprzedaje je tak 3 razy w tygodniu przez cały rok. Twierdzi, że wszystko pochodzi z jego gospodarstwa. Trudno w to uwierzyć. Za dużo tego ma.

Tak naprawdę w żywności pełno jest różnej chemii. Konserwanty, nawozy, a może jeszcze coś. Nie jeden raz miałam do czynienia z jabłkami, które zostały pokryte jakimś tłustym środkiem. To chyba była konserwacja. I ten tłuszcz nie zejdzie po umyciu jabłka. Strach go zjeść ze skórką. Od dawna zanim zjem jabłko najpierw go umyję, a potem jeszcze obiorę ze skórki.

Paweł bardzo zwraca uwagę na skład danego produktu i stara się wybierać żywność bez konserwantów, np. ketchup. Kiedyś kupiłam sobie w pracy zapiekankę. Zjadłam ją ze smakiem. Po jej zjedzeniu zaczęło mnie boleć gardło. Można byłoby stwierdzić, że je przeziębiłam i dlatego mnie boli. Tylko dlaczego piekły mnie usta. Myślę, że to wina konserwantów w ketchupie.
Kilka lat później … 12.07.2020 r.
Teraz jest jeszcze gorzej. Polskie jabłka aż strach jeść. Pewne dziecko w przedszkolu zjadło kawałek jabłka ze skórką. Pani wychowawczyni pokroiła jabłko i dała po kawałku każdemu dziecku. Do domu przyszło całe pokryte krostami … Na szczęście wieczorem po kąpieli w szarym mydle wszystko znikło, ale brzuszek bolał dziecko jeszcze przez wiele dni …
Uwielbialiśmy jeść jabłka. Każdego dnia jedliśmy z mężem po jabłku. Teraz jadamy je bardzo rzadko i to tylko z ekologicznych upraw.
Poza tym ciągle są jakieś afery z wycofywaniem jedzenia ze sklepu, bo producent przekroczył dawkę jakiejś chemii.
Pamiętacie sprawę z kaszą gryczaną, w której przekroczone były wielokrotnie (nawet 7 razy) normy glifosatu, który znajduje się w chwastobójczym Roundup? Może doprowadzić do choroby nowotworowej. Od tamtej pory nie jadamy kaszy.
Czytajcie etykiety na produktach i wybierajcie te z jak najmniejszą ilością składników szkodliwych …



Brak komentarzy

Wróć do spisu treści