Już w listopadzie można kupić różne gazety o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. W jednej z nich przeczytałam, że znana kobieta z programów kulinarnych, ale która nie ma na imię Magda, już w październiku robi ciasto na pierniczki.
Jestem tym bardzo zaskoczona, bo ja w październiku nie myślę jeszcze o tak odległych świętach. Ha, w listopadzie też jeszcze nie myślę o świętach.
Jestem tym bardzo zaskoczona, bo ja w październiku nie myślę jeszcze o tak odległych świętach. Ha, w listopadzie też jeszcze nie myślę o świętach.
Swoją drogą szkoda, że nie podali przepisu na te pierniczki, bo jestem jednak ich trochę ciekawa, szczególnie, że u mnie w domu nigdy nie były wypiekane pierniczki. Zastanawiam się też, dlaczego tak wcześnie przygotowywane są te pierniczki. Nie znalazłam nigdzie na to pytanie odpowiedzi.
Nie znalazłam przepisu na pierniczki, ale mam przepis na lepki piernik.
Nie znalazłam przepisu na pierniczki, ale mam przepis na lepki piernik.
Przepis na lepki piernik
Składniki:
- 150 ml gorącej wody
- 27,5 dag mąki krupczatki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 10 dag margaryny
- 22,5 dag miodu
- 10 dag cukru
- 2 ubite jaja
- 150 ml gorącej wody
- 27,5 dag mąki krupczatki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 10 dag margaryny
- 22,5 dag miodu
- 10 dag cukru
- 2 ubite jaja
Przygotowanie:
Formę o wielkości około 30 x 23 cm natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu podgrzać składniki: margarynę, miód i cukier, do momentu aż dojdzie do ich połączenia.
Formę o wielkości około 30 x 23 cm natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu podgrzać składniki: margarynę, miód i cukier, do momentu aż dojdzie do ich połączenia.
W dużym naczyniu mąkę, imbir, sodę wymieszać i zrobić w środku zagłębienie, do którego wlać masę z poprzedniego naczynia i dokładnie wymieszać. Dodać do tego jaja, potem gorącą wodę i dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczony piernik wyjąć z formy, zdjąć z niego papier i zostawić go do ostygnięcia. Po ostygnięciu piernik zawinąć w papier pergaminowy, a potem jeszcze w folię i dopiero po 2 dniach tak przechowywany można go pokroić. W taki sposób piernik można przechowywać przez 2 tygodnie.
Kilka lat później … 16.03.2021 r.
Aż ślinka cieknie … ale wiosna przed nami, trzeba zadbać dbać o swoją figurę, żeby mieć co pokazać latem … więc może lepiej unikać jedzenia słodyczy …