ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
REKLAMA
Przejdź do treści

Naleśniki dla dzieci - przepisy na naleśniki

ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo, blog
Opublikowany przez w Młoda mama ·
Naleśniki … Jak zrobić pyszne naleśniki dla dzieci i całej rodziny? Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki i ciasto na naleśniki?

Naleśniki to proste i szybkie danie, które poprzez odpowiedni farsz do naleśników będzie smakowało każdemu dziecku. Dzieci uwielbiają naleśniki.

Naleśniki są fantastyczne według mojego dziecka. Bartuś jada naleśniki z jabłkami. Właściwie mógłby je jeść każdego dnia. Dlatego też postanowiłam zgłębić temat naleśników, aby urozmaicać dziecku to jego ulubione danie.

Ciasto na naleśniki można przygotować na wiele sposobów, jak i farsz do naleśników, może też być bardzo urozmaicony. Tym samym możemy w prosty sposób przygotować wiele rodzajów smacznych naleśników.

Mogą to być naleśniki na słodko, naleśniki na słono, naleśniki dietetyczne, naleśniki bezglutenowe i naleśniki z … w zależności od zastosowanego przez nas farszu do naleśników.

Naleśniki … można jeść na śniadanie, obiad, kolację i deser.

Ciasto na naleśniki


A jak w ogóle zrobić ciasto na naleśniki? Jaki jest przepis na ciasto naleśnikowe?

Tradycyjny przepis na ciasto naleśnikowe (przepis podstawowy) to: mąka, jaja, płyn, szczypta soli. Płyn na naleśniki najczęściej stanowi mieszanina mleka z wodą. Użycie samego mleka do ciasta naleśnikowego może spowodować, że naleśniki będą się przypalać. Woda nadaje naleśnikom odrobinę kruchości. Moja mama używała wody gazowanej, zamiast zwykłej.
Ciasto na naleśniki nie może zawierać grudek, dlatego też powinno być dobrze ubite.

Naleśniki biszkoptowe, czyli bardziej puszyste i grubsze, niż tradycyjne, uzyskuje się poprzez ubicie piany z białek i dodanie jej do pozostałych produktów, czyli do mąki, żółtek, mleka, wody itd.

Przepis na ciasto naleśnikowe tradycyjne – przepis podstawowy


Składniki na ciasto na naleśniki tradycyjne:
• 1,5 szklanki mąki
• szklanka mleka
• szklanka przegotowanej wody
• 3 jaja
• łyżka oliwy lub oleju
• szczypta soli

Jak przygotować ciasto na naleśniki tradycyjne:
W jednym garnku należy wymieszać mleko z wodą i oliwą. Do drugiego garnka wsypać przesianą mąkę, wbić jaja i ucierając, stopniowo wlewać uprzednio przygotowane wymieszane mleko z wodą i oliwą. Posolić, zmiksować, przykryć garnek ściereczką i odstawić na jakiś czas. Tuż przed smażeniem naleśników ciasto jeszcze raz wymieszać. Ciasto mieszać przed każdym wylaniem na patelnię.

Przepis na ciasto naleśnikowe biszkoptowe


Składniki na ciasto na naleśniki biszkoptowe:
• szklanka mleka
• szklanka mąki
• 4 jaja
• 2-3 łyżki wody gazowanej
• łyżka margaryny
• cukier puder

Jak przygotować ciasto na naleśniki biszkoptowe:
Żółtka utrzeć z cukrem, solą, margaryną i ubijając trzepaczką, stopniowo dolewać mleko i wodę, wsypać ¾ szklanki przesianej mąki. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Białka ubić na sztywno i z pozostałą mąką dodać do ciasta. Wymieszać i smażyć.

Przepis na ciasto naleśnikowe piwne (naleśniki dla dorosłych)


Składniki na ciasto naleśnikowe piwne:
• 1,5 szklanki mąki
• 1,5 szklanki jasnego piwa
• ¾ szklanki wody
• 3 jaja
• starta gałka muszkatołowa
• łyżka oleju
• sól
• pieprz

Jak przygotować ciasto na naleśniki piwne:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zmiksować i smażyć naleśniki.

Jak zrobić naleśniki – smażenie naleśników


Naleśniki najlepiej smażyć na patelni z cienkim dnem. Smaży się je na rozgrzanej patelni. Ciasto nalewamy na patelnię łyżką wazową. Na patelni powinna być cienka warstwa ciasta. Naleśnik należy odwrócić na drugą stronę po lekkim zrumienieniu, a po usmażeniu zsunąć go na talerz.

Usmażone naleśniki nadziewamy farszem. Naleśnik zwijamy w rulon lub składamy go na części w postaci książeczki (brzegi naleśnika złożyć w stronę środka, tak aby powstał kwadrat, a potem żłożyć go jeszcze na pół) lub w chusteczkę, czyli na pół i potem jeszcze raz na pół.

Przepisy na naleśniki


Ciasto na naleśniki przygotowane, teraz pora poznać parę przepisów na naleśniki dla dzieci małych i dużych oraz ich rodziców.

Poniżej znajdziecie przepisy na:
naleśniki ze szpinakiem
• naleśniki z serem (twarogiem)
• naleśniki z mięsem
• naleśniki z kurczakiem
• naleśniki na słodko
• naleśniki z grzybami
• naleśniki bez mleka
• naleśniki bez jajek
• naleśniki z jabłkami
• naleśniki z borówkami

Naleśniki ze szpinakiem


Farsz do naleśników ze szpinakiem:
• 800 g szpinaku
• 50 g cebuli
• 40 g sera żółtego
• 1 łyżka tartej bułki
• sól
• olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem:
Szpinak oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zemleć. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarle. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Posolić i dodać 1 łyżkę tartej bułki. Wymieszać.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki i układać na nie równomiernie nadzienie. Naleśniki złożyć w postaci książeczki. Potem naleśniki zamoczyć w cieście naleśnikowym, posypać tartą bułką i na rozgarznym tłuszczu szybko obsmażyć.

Naleśniki z serem (twarogiem)


Farsz do naleśników z serem:
• 500 g twarogu
• 3 żółtka
• 60 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 30 g rodzynków

Jak zrobić naleśniki z serem:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do zmielonego wcześniej twarogu i dokładnie wymieszać. Dodać cukier waniliowy i rodzynki (nie są konieczne), wymieszać bardzo dokładnie.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki i posmarować je masą serową. Naleśniki zawijać w rulony lub w chusteczkę, czyli na pół i jeszcze raz na pół.

Naleśniki z mięsem


Farsz do naleśników z mięsem:
• 600 g wołowiny z rosołu
• 50 do 100 ml rosołu
• 1 cebula
• 3 łyżki masła
• sól
• pieprz

Jak zrobić naleśniki z mięsem:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Pokrojoną cebulę zemleć wraz z mięsem. Przez parę minut smażyć mięso z cebulą na tłuszczu pozostałym po cebuli, jednocześnie dolewając rosołu.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki i nałożyć na nie mięso. Naleśniki zawijać w rulony lub w chusteczkę albo w książeczkę.

Naleśniki z kurczakiem


Farsz do naleśników z kurczakiem:
• 500 g pieczonego kurczaka, bez kości i skóry
• łyżka masła
• łyżka soku z cytryny
• 2 brzoskwinie z puszki
• sól
• pieprz

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem:
Mięso drobno pokroić, dodać do niego drobno pokrojone brzoskwinie, masło, dokładnie wszystko wymieszać i przez chwilę poddusić. Farsz przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki i rozsmarować na nich nadzienie. Naleśniki zawinąć w rulony, włożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdy naleśnik nałożyć odrobinę masła i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Naleśniki na słodko


Farsz do naleśników na słodko z owocami:
• 2 banany
• pół szklanki borówek
• ¾ szklanki śmietanki 30%
• 100 g gorzkiej czekolady
• cukier puder do posypania naleśników

Jak zrobić naleśniki na słodko z owocami:
Śmietankę zagotować i ściągnąć z ognia. Dodać do niej pokrojoną czekoladę, wymieszać.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć borówki, na nich plasterki bananów i polać je sosem czekoladowym. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Naleśniki z grzybami


Farsz do naleśników z grzybami:
• 600 g świeżych grzybów
• 100 g cebuli
• 30 g tłuszczu
• 30-40 g bułki tartej
• sól
• pieprz

Jak zrobić naleśniki z grzybami:
Grzyby wyczyścić, wypłukać i drobno pokroić. Ugotować je w małej ilości wody i odparować. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć. Cebulę, 1-2 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz dodać do grzybów i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Kilka łyżek ciasta naleśnikowego odlać do osobnego naczynia. Usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony. Naleśniki zamoczyć w pozostałym cieście naleśnikowym, posypać bułką tartą i usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Ciepłe naleśniki podawać.

Naleśniki bez mleka


Farsz do naleśników bez mleka:
• szklanka mąki
• szklanka wody
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju
• szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez mleka:
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać np. trzepaczką, mikserem. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki bez jajek


Farsz do naleśników bez jajek:
• szklanka mąki
• szklanka wody
• 2 łyżki oleju
• szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez jajek:
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać np. trzepaczką, mikserem. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z jabłkami


Farsz do naleśników z jabłkami:
• ½ kg jabłek
• 1 i ½  łyżki cukru
• cynamon

Jak zrobić naleśniki z jabłkami:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i zmieszać z cukrem. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć jabłka.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć nadzienie, posypać cynamonem i zwinąć naleśniki w rulony.

Naleśniki biszkoptowe z borówkami


Farsz do naleśników biszkoptowych z borówkami:
• 200 g borówek amerykańskich
• 250 g waniliowego serka homogenizowanego

Jak zrobić naleśniki biszkoptowe z borówkami:
Borówki umyć, odsączyć i wymieszać z serkiem. Włożyć do lodówki.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć nadzienie, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function create_function() in /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php:3910 Stack trace: #0 /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php(3927): ImComment->sort() #1 /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php(3954): ImComment->getAll() #2 /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php(8676): ImComment->getPage() #3 /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php(747): ImTopic->showComments() #4 /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/blog/index.php(132): imBlog->showPost() #5 {main} thrown in /home/platne/serwer195932/public_html/abcmaluszka.pl/res/x5engine.php on line 3910