ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo
Blog młodej mężatki
Przejdź do treści

Zapiekanka z ziemniaków

ABCmaluszka.pl - płodność, ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo, blog
Opublikowany przez w Młoda mama ·
Co ugotować na obiad? Może szybki obiad z ziemniaków? Potrawy z ziemniaków to nie tylko zupa ziemniaczana, placki ziemniaczane, czy frytki. Przepis na szybki obiad to też zapiekanka z ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana to nie tylko ziemniaki, ale też w zależności od przepisu, np. mięso, żółty ser, pomidory, por, cebula, szynka, pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczana dla dzieci? Jak najbardziej, nawet jako dania obiadowe dla dzieci, zwłaszcza starszych.

Poniżej znajdziesz 24 smaczne przepisy na zapiekanki z ziemniaków. Są wśród nich zapiekanki ziemniaczane z pieczarkami, mięsem mielonym, serami, kurczakiem, wędlinami, różnymi warzywami, jajkiem, bez mięsa – dla każdego coś pysznego.


1. Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą


Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - przepis:

  • Grzyby wypłukać i zagotować w 2 szklankach wody.
  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i pokroić w plasterki.
  • Do naczynia włożyć kapustę kiszoną, dodać soli oraz pieprzu, wlać do niej wywar z grzybów i gotować przez około 30 minut.
  • Grzyby pokroić w paski.
  • Cebule obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę podsmażyć na oleju.
  • Do cebuli dodać grzyby i smażyć mieszając przez parę minut.
  • Na koniec do tego dodać mąkę i wrzucić to wszystko do kapusty, wymieszać.
  • Naczynie do pieczenia posmarować tłuszczem i ułożyć warstwy: połowę ziemniaków, kapustę z grzybami i resztę ziemniaków.
  • Wierzch potrawy polać odrobiną oleju.
  • Potrawę zapiekać przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

2. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag pomidorów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 3 dag sera żółtego
  • 10 dag sklarowanego masła
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • 2 cebule
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:

  • Cebule obrać, umyć, drobno pokroić i zmieszać z mięsem.
  • Dodać do tego ¾ szklanki wody i podgrzewać, aż połowa wody odparuje.
  • Dodać łyżkę masła i dusić mięso na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Po paru minutach dodać do mięsa obrane, umyte, pokrojone w kostkę pomidory i wymieszać.
  • Dusić potrawę przez około 20 minut na małym ogniu.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Naczynie posmarować  łyżką masła i przykryć jego dno połową plasterków z ziemniaków. Posypać je odrobiną soli, pieprzu i przykryć uprzednio przygotowanym mięsem, a na nim ponownie ułożyć ziemniaki i posypać je solą, pieprzem i natką pietruszki.
  • Na patelni pozostałe masło zmieszać z mąką, mlekiem i zagotować.
  • Tak powstały sos wymieszać z jajkiem, tartym serem i odrobiną soli, pieprzu.
  • Polać nim potrawę i zapiekać około 50 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170-180 stopni C.

3. Zapiekanka ziemniaczana z szynką


Zapiekanka ziemniaczana z szynką - składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 plastry szynki
  • 3 dag masła
  • 2 cebule
  • 3 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka
  • pół pęczka majeranku
  • sól, biały pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z szynką - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć, gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Szynkę pokroić w dość dużą kostkę.
  • Sos: Cebule obrać, umyć i pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
  • Zeszkloną cebulę posypać mąką i wlać do tego bulion oraz mleko.
  • Całość wymieszać i gotować około 5 minut.
  • Sos przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Do naczynia włożyć ziemniaki, szynkę i wlać sos.
  • Potrawę zapiekać przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
  • Przed samym podaniem potrawę ozdobić majerankiem.

4. Zapiekanka ziemniaczana z serem


Zapiekanka ziemniaczana z serem - składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag sera żółtego
  • 400 ml mleka
  • 400 ml śmietany 18%
  • masło do smarowania
  • sól, biały pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z serem przepis:

  • Obrane, wymyte i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki włożyć do naczynia wraz z mlekiem, śmietaną, odrobiną soli, białego pieprzu i gotować przez 15 minut.
  • Do posmarowanego tłuszczem naczynia przełożyć ziemniaki i posypać je startym serem.
  • Potrawę zapiekać do czasu, aż jej powierzchnia będzie chrupiąca.

5. Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym


Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym - składniki:

  • 1 i ½ kg ziemniaków
  • 25 dag sera typu rokpol
  • 5 dag masła
  • ½ l śmietany 18%
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym - przepis:

  • Obrane, umyte ziemniaki pokroić w plastry, posolić, dodać pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • Odrobiną masła posmarować naczynie i włożyć do niego ziemniaki.
  • Ser pokruszyć i wymieszać go ze śmietaną. Polać tą masą ziemniaki.
  • Powierzchnię potrawy potraktować wiórkami masła.
  • Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać potrawę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni C przez około godziny czasu.
  • Przed końcem zapiekania z naczynia zdjąć pokrywkę po to, aby ser się przyrumienił.

6. Zapiekanka ziemniaczana z warzywami


Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • pół puszki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 4 parówki
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - przepis:

  • Obrane i umyte ziemniaki pokroić w drobną kostkę i ugotować na półmiękko, odcedzić.
  • Paprykę umyć, pokroić w kostkę (bez gniazd nasiennych) i podsmażyć.
  • Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki i zeszklić.
  • Dorzucić do nich kukurydzę, ziemniaki i dusić przez 15 minut na małym ogniu. Dorzucić do tego paprykę i dusić całość przez kolejne 5 minut.
  • Do potrawy wbić jajka, doprawić ją solą i pieprzem. Na małym ogniu potrawę potrzymać przez parę minut do czasu, aż jajka się zetną.
  • Przed podaniem dodać parówki na wierzch potrawy i posypać umytą, posiekaną natką pietruszki.

7. Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami


Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag pomidorów
  • 4 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • tymianek
  • bazylia
  • estragon
  • tłuszcz do posmarowania naczynia
  • sól

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami - przepis:

  • Umyte ziemniaki ugotować w łupinach i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać.
  • Ziemniaki i jajka pokroić w plastry.
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać, obmyć, pokroić w krążki i podsmażyć na tłuszczu.
  • Tłuszczem nasmarować naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia ułożyć po kolei: ziemniaki, jajka, cebulę, pomidory. Każdy składnik posypać solą i ziołami. Całość polać śmietaną zmieszaną z odrobiną soli.
  • Potrawę zapiec w piekarniku.
  • Przed podaniem posypać ją koperkiem.

8. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - składniki:

  • ¾ kg ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 50 dag kiełbasy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanej zieleniny
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie na półmiękko i odcedzić.
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
  • Cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki i zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Do cebuli wrzucić pokrojone w grube plasterki kiełbasę i podsmażyć.
  • Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i dodać do kiełbasy.
  • Potrawę przez chwilę podsmażyć cały czas mieszając.
  • Do naczynia wlać resztę oleju, włożyć ziemniaki, cebulę z papryką i kiełbasą, dokładnie wymieszać. Do tego dorzucić pomidory.
  • Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą  oraz pieprzem i wlać do potrawy.
  • Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika.
  • Potrawę dusić do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać potrawę zieleniną.

9. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami


Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera
  • cebula
  • natka pietruszki
  • masło
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki.
  • Plasterki ziemniaków oprószone solą i pieprzem podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.
  • Pieczarki pokroić i posolone podsmażyć na patelni.
  • Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego poukładać składniki kolejno: połowę ziemniaków, połowę pieczarek, ser, pozostałe ziemniaki, pieczarki.
  • Wierzch zapiekanki posypać posiekaną zieloną pietruszką.
  • Zapiekać w nagrzanym piekarniku pod przykryciem około 40 minut.

10. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem


Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 piersi z kurczak
  • 15 dag boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • masło
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
  • Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
  • Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego ułożyć połowę plasterków z ziemniaków.
  • Ziemniaki doprawić solą i pieprzem.
  • Kurczaka pokroić na paski, doprawić: solą, pieprzem, papryką i podsmażyć.
  • Boczek pokroić i podsmażyć.
  • Pod koniec smażenia dodać do boczku pokrojony czosnek i szczypiorek.
  • W naczyniu na ziemniakach położyć kurczaka, boczek i znowu ziemniaki.
  • Na wierzch zapiekanki można dodać wiórki masła.
  • Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać na złoty kolor.

11. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem


Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 20 dag żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu
  • łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - przepis:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry.
  • Boczek też kroimy na plastry.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Dno naczynia zapełniamy połową ziemniaków i solimy.
  • Na ziemniakach układamy plastry boczku.
  • Na boczek nakładamy drugą połowę ziemniaków i solimy.
  • Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojony czosnek, chwilę pogotować.
  • Bulion wylewamy na zapiekankę i posypujemy solą.
  • Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekamy około godziny.
  • Po tym czasie zapiekankę posypujemy startym serem i zapiekamy około 15 minut, ale już bez przykrycia.
  • Zapiekankę podawać z posiekanym szczypiorkiem.

12. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • curry
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - przepis:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry.
  • Cebule obieramy i kroimy też na plastry.
  • Mięso mieszamy z cebulą, solą, pieprzem, papryką i podsmażamy na oleju.
  • Ziemniaki mieszamy z podsmażonym mięsem i cebulą.
  • Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy curry, a potem tartym serem żółtym.
  • Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekamy około 30 minut.

13. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem


Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - składniki:

  • około 7 ziemniaków
  • 45-50 dag mrożonego szpinaku
  • około 45 dag dość gęstej śmietany
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - przepis:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy.
  • Ostudzone ziemniaki kroimy na plastry.
  • Ser żółty należy zetrzeć na tarce.
  • Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną, połową sera, solą i pieprzem.
  • Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy po kolei: połowę ziemniaków, połowę szpinaku, połowę sosu, pozostałe ziemniaki, szpinak i znów sos.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy serem.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

14. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami - składniki:

  • około 80 – 90 dag ziemniaków
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 30 dag sera żółtego
  • masło
  • jajko
  • kilka łyżek śmietany
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
  • przyprawa do mięsa mielonego

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami - przepis:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Po ostudzeniu kroimy je na plastry.
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.
  • Cebule obieramy, myjemy i też kroimy na plastry.
  • Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim po kolei: połowę ziemniaków, mięso mielone, pieczarki, cebule, ziemniaki.
  • Całość polewamy roztrzepaną śmietaną z jajkiem.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy tartym serem.
  • Zapiekankę zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut.

15. Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa


Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 bakłażany lub 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 15 dag sera żółtego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • olej
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa - przepis:

  • Bakłażany obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę.
  • Marchewki obieramy, myjemy i zetrzemy na tarce z grubymi oczkami.
  • Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładamy wszystkie warzywa, doprawiamy przyprawami i chwilę dusimy.
  • Podduszone warzywa mieszamy z jogurtem, musztardą i majonezem.
  • Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 30 minut.
  • Zapiekankę posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

16. Zapiekanka ziemniaczana z cukinią


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią - składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag szynki
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • szklanka gęstej śmietany
  • masło
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plasterki.
  • Gotować je w osolonej wodzie przez parę minut, a potem odcedzić.
  • Cukinię umyć i nieobraną pokroić na cienkie plastry.
  • Szynkę pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę.
  • Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim po kolei: ziemniaki, szynkę, cukinię.
  • Wlać wymieszaną masę składającą się ze śmietany, jajek, czosnku.
  • Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekać 15 minut.
  • Po 15 minutach zapiekania zapiekankę posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy dalsze około 15 minut.

17. Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem


Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem - składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 jajka
  • masło
  • sól, pieprz
  • drobno posiekany szczypiorek do posypania zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry.
  • Gotować je w osolonej wodzie do czasu, aż będą półmiękkie i odcedzić.
  • Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupkę i pokroić na plastry.
  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić na plastry, a potem obsmażyć na maśle.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  • Na dnie naczynia ułożyć kolejno: połowę ziemniaków, jajka, pieczarki, ziemniaki.
  • Wierzch zapiekanki doprawić pieprzem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekankę zapiekać przez około 20 minut w temp. 190 stopni.
  • Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, posypać ją posiekanym szczypiorkiem.

18. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • 150-200 ml śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
  • Po odcedzeniu i wystygnięciu pokroić je na plastry.
  • Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić.
  • Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Na oleju podsmażyć cebulę, do niej dodać marchewki i przez chwilę je smażyć.
  • Do warzyw dodać mięso mielone i całość chwilę smażyć.
  • Na końcu potrawę doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, warzywa z mięsem mielonym, ziemniaki.
  • Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
  • Masę wylać na zapiekankę.
  • Wierzch zapiekanki posypać tartym serem żółtym. Zapiekankę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  • Przed samym podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.

19. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami - składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • ½ kg mięsa mielonego
  • cebula
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • masło
  • olej
  • papryka
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
  • Ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę.
  • Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę.
  • Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki.
  • Pieczarki podsmażyć na oleju.
  • Na drugiej patelni na oleju podsmażyć przez chwilę mięso.
  • Po chwili smażenia dodać czosnek, cebulę i jeszcze chwilę wszystko podsmażać.
  • Po czym dodajemy paprykę i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy.
  • Do potrawy dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i smażymy do czasu wyparowania płynów.
  • Na końcu do potrawy dodajemy pieczarki.
  • Całość jeszcze przez chwilę należy smażyć, jednocześnie mieszając.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Na jego dnie układamy kolejno: połowę ziemniaków, mięso, ziemniaki.
  • Wierzch zapiekanki pokrywamy wiórkami masła.
  • Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  • Zapiekankę posypujemy tartym serem i zapiekamy przez kolejne około 10 minut.

20. Zapiekanka ziemniaczana z porem


Zapiekanka ziemniaczana z porem - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory
  • mleko
  • masło
  • mąka
  • 15 dag sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z porem - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo.
  • Ostudzone pokroić na plastry.
  • Pory pokroić i doprawione podsmażyć na maśle.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać ze 2 łyżki mąki, mieszać przez chwilę.
  • Do tego dolewać powoli mleko i mieszać, tak by powstał niezbyt gęsty sos.
  • Do tego dodać pory, gałkę, sól i pieprz.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  • W naczyniu układać kolejno: połowę ziemniaków, pory, ziemniaki, pory.
  • Zapiekankę zapiekać przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • Pod koniec zapiekania zapiekankę posypać tartym serem.

21. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami - składniki:

  • około 80 dag ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • ostra mielona papryka
  • olej
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  • Ostudzone pokroić na plasterki.
  • Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić.
  • Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę.
  • Czosnek i cebulę podsmażyć trochę na oleju, po chwili dodać mięso i doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Po chwili dodać pomidory i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć.
  • Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich mięso.
  • Zapiekankę należy zapiekać w temperaturze około 200 stopni przez około 30 minut.
  • Po tym czasie posypać ją startym serem i piec jeszcze przez około 30 minut.

22. Zapiekanka ziemniaczana z cebulą


Zapiekanka ziemniaczana z cebulą - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • jajko
  • 10 dag sera żółtego
  • 300 ml śmietany 18%
  • suszony majeranek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry i ugotować w osolonej wodzie.
  • Po odcedzeniu wystudzić.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki i wraz z cebulą podsmażyć na oleju oraz doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem.
  • Dodać starty ser.
  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Całość wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć na dnie ziemniaki.
  • Na ziemniaki nałożyć kiełbasę z cebulą.
  • Wierzch zapiekanki polać sosem.
  • Zapiekankę zapiekać przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

23. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami


Zapiekanka ziemniaczana z grzybami - składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 20 dag grzybów drobno pokrojonych, np. pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka
  • około 150 ml śmietany
  • około 10 dag startego sera żółtego
  • masło
  • olej
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Ubite ziemniaki pozostawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać.
  • Roztrzepane jajka i śmietanę dodać do ziemniaków i doprawić solą, pieprzem, papryką.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
  • Do cebuli dodać mięso i chwilę smażyć.
  • Do tego dodać grzyby, doprawić przyprawami i smażyć jeszcze chwilę.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  • Na spód naczynia wyłożyć kolejno: połowę ziemniaków, mięso z grzybami, ziemniaki.
  • Wierzch zapiekanki posypać serem żółtym.
  • Zapiekankę zapiekać w temperaturze około 180 stopni przez około 40 minut.

24. Francuska zapiekanka ziemniaczana


Francuska zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • kilka ziemniaków
  • masło
  • 40 dag słodkiej śmietany
  • granulowany czosnek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Francuska zapiekanka ziemniaczana - przepis:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  • Na dnie naczynia układać warstwy ziemniaków.
  • Każdą warstwę przyprawić: solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.
  • Wierzch zapiekanki zalać śmietaną, a potem ułożyć plasterki masła.
  • Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez około 60 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!





1 komentarz
Ola
2019-03-24 16:15:30
Mniaaaaaaaaaaaam, pysznie wyglądają te zapiekanki :).

Wróć do spisu treści